3 pijlers voor de interne gemeentelijke drie D’s

Contact No comments

De decentralisaties zijn in volle gang. Ik merk het aan mijn eigen agenda, die zit overvol. Toch constateer ik dat de beoogde veranderingen worden uitgesteld. De meeste gemeenten zijn letterlijk aan het “overleven”. Alles is nieuw, alles moet nu en heel veel is nog onduidelijk.

De kennis is niet of nauwelijks aanwezig en als de kennis er wel is,  is die uit het boekje en niet uit de dagelijkse inkooppraktijk. En dit boekje is de waarheid voor gemeenten en straks ook voor aanbieders. Het boekje maakt ook dat beleidsmedewerkers heel snel denken de verandering te kunnen halen. Ik vind dit een zorgelijke situatie ondanks de goede bedoelingen van de meeste medewerkers.

Ik constateer echter dat het spel dat gespeeld gaat worden niet van korte halen is, maar van een hele lange adem.

Gemeenten zullen met visie en goed strategisch beleid moeten opereren in deze nieuwe markt. Dit beleid moet echter doorleefd worden door iedereen die er mee te maken heeft(gemeenten, klant, aanbieders). Het is zowel een interne verandering als een externe verandering. Dat wordt nog wel eens vergeten. De kanteling door een gemeente is misschien nog meer noodzakelijk dan de kanteling van aanbieders is mijn conclusie, want die kanteling gaat door alle tekorten echt wel komen.

In mijn visie zullen gemeenten eerst zelf heel snel aan de slag moeten op 3 pijlers:

1) De Interne organisatie: u zult naar een business gedreven contractbureau moeten. Dit bureau met talentvolle medewerkers moet de strategische doelstellingen mede helpen realiseren met professioneel contract- en leveranciersmanagement. U gaat het niet redden met alleen een inkoop.

2) Het spel op de wagen krijgen: U moet nu starten zoveel als mogelijk om het spel op de wagen zetten: u zult een spel van aanbod en vraag op de wagen moeten zetten met aanbieders. Hierin zult u uzelf en uw mensen, maar ook de raad en wethouders moeten trainen. Het spel moet door iedereen doorgrond worden. Ons model hiervoor is gebaseerd op het zweeds model: collectieve kwaliteitsinkoop. Iedereen doet mee en concurreert op KWALITEIT. De indicatoren worden samen met het veld ontwikkeld voor draagkracht.

3) Samenwerken, hoe moeilijk soms ook: Probeer te sturen op samenwerking met uw collega gemeenten. Vaak zie ik micro politiek die uiteindelijk ten koste gaat van uw eigen burger. De transformatie is een maatschappelijke verandering waarin ook de politiek over haar grenzen moet stappen. Neem u raden daarin mee, anders heeft u echt een probleem als u 3 gezinnen in u gemeenten hebt die plotseling allemaal een heel duur traject krijgen.

Er is een hoop werk voor u de komende jaren. Wij adviseren u: Kijk verder dan 1 jaar!!!!

U bent niet bezig met een inkoop, een korte termijn planning, verkiezingen etc etc, maar u bent bezig om daadwerkelijk een nieuwe ordening te bouwen in het gezondheidssysteem, die moet leiden tot minder zorgkosten en betere kwalitatieve zorg. Dit kunt u beter vandaag starten in plaats van morgen. Begin er nu mee, voordat het te laat is.

heel veel succes!

 

Sander Otto

De inkooppraktijk

 

 

About Sander Otto

Add your comment