KANSEN OF BEDREIGINGEN

KANSEN OF BEDREIGINGEN

De transities hebben een doelstelling die iedereen kent. Van Recht op( in de AWBZ), naar Compensatie van (bij Gemeenten).

Toch zien de inkooppraktijk dat veel gemeenten erg beleidsmatig bezig zijn met de vertaling van oude AWBZ zorg naar nieuwe vormen van WMO zorg(maar wat in feite de oude producten AWBZ zijn). In mijn visie is dit “Oude wijn in nieuwe vaten” want de producten veranderen niet.

Een ander mooi voorbeeld dat ik deze week hoorde was een gemeente die de begeleiding gaat inkopen via het Veilingsysteem. Nou moet u weten dat het veilingsysteem heel efficiƫnt is als men veel aanbieders heeft. De producten binnen de AWBZ kenmerken zich met name dat het aantal aanbieders beperkter is als bv bij de HV. Is het dan wel realistisch om via dit model in te gaan kopen.

Gemeenten: U HEEFT NU DE KANS om het echt anders te doen. Nieuwe wijn in nieuwe vaten. Dit betekent dat u innovatief en met lef moet durven kiezen om de driehoek: kwaliteit, kosten, klant in balans te krijgen, waarbij innovatieve Inkoop u kan ondersteunen om de doelstellingen ook daadwerkelijk te realiseren.

VOORBEELDEN/ TIPS vanuit de Inkooppraktijk:

  • In bijna alle regionale visie stukken over de transities spreken gemeenten nog over vormen van begeleiding en dagbesteding, terwijl het nieuwe paradigma ondersteuning wordt. Het begint bij wat je uitstraalt en noemt.
  • Weet waar u het over heeft: verdiep u inhoudelijk in de zorg/ondersteuning die overgaat. U zult deze forse transities samen met aanbieders moeten gaan doen.
  • Wij gaan managementlagen eruit halen is een andere veelgehoorde kreet. Dit zal op korte termijn zeker helpen, maar gaat u zelf na of dit ook voor de lange termijn houdbaar is? De kansen liggen volgens mij in het anders organiseren van welzijn zorg. De inhoud leidend, de kosten dalen vanzelf.
  • Wij gaan bestuurders met hoge salarissen korten of niet meer inkopen is ook een veelgehoorde kreet. Bedenk u echter dat heel veel instellingen in de AWBZ dusdanige specifieke zorg leveren dat u helemaal niet van deze instellingen afkomt. Voordat u dit roept, breng het in kaart. Weet waarover u praat.
  • Wij gaan heel veel criteria bedenken en daarop beoordelen. Nog meer bureaucratie en nog meer frustratie. Denk na over vormen van inkoop die verminderde administratieve lasten met zich mee brengen en kijk wat je kunt borgen in het contract. Sluit aan bij landelijke richtlijnen.
  • Instellingen hebben al lang hun strategische keuzes gemaakt. probeer hier achter te komen.

 

U kunt altijd bij de inkooppraktijk terecht om mee te denken of om adviezen te vragen of de door u gekozen vormen van inkoop daadwerkelijk de juiste oplossing is.